Ostrie
Jeho tvar je daný účelom sekery. Viac klinové sa hodia na štiepanie, rovné a dlhšie ostrie využijete pri kosení. Niektoré sekery disponujú tvarom, ktorý zabraňuje zaseknutiu do dreva. Pokiaľ drevo nerozštiepi, odrazí sa späť.
Pre maximálnu kvalitu hľadajte v ponuke kované sekery, ostrie by totiž malo byť ideálne kované (prípadne kalené a brúsené), nikdy iba z brúseného kovu. Uchytenie k porisku by potom malo byť nejakým spôsobom istené proti skĺznutiu.
Materiál
U sekery môžete naraziť najčastejšie na 3 materiály:
Kov
Ak máte možnosť, vyhnite sa oceli, ktorá bola iba brúsená. Mala by byť kovaná, kalená a napríklad aj so špeciálnou povrchovou úpravou. Tá uľahčuje priechod sekery drevom a zároveň spomaľuje obrusovanie. Medzi takto ošetrené materiály patrí napr. teflón.
Drevo
Drevená sekera ponúka v prípade poškodenia jednoduchú výmenu poriska. Na jeho spracovanie sa najčastejšie využíva buk, dub, orech alebo jaseň. Ide o lacný a na dotyk príjemný materiál. Je však o niečo menej odolný a aj vyváženie môže byť náročnejšie.
Plast
Nájde tiež využitie pri výrobe porísk, v porovnaní s drevom má však mierne odlišné vlastnosti. Ide najčastejšie o laminát alebo kompozit a čepeľ je do neho pevne zachytená, z čoho vyplýva, že nemôže vykĺznuť. Porisko z plastu býva viac ergonomické, ľahšie a lepšie vyvážené. Pokiaľ ale dôjde k jeho poškodeniu, spravidla je zničená celá sekera.
Dĺžka
Na označenie sa používajú písmená S-XL. Dôležitejšie ako dĺžka je však to, ako vám sekera padne do ruky. Pri štiepaní tak namiesto jej váhy a sily využijete predovšetkým jej švih.
Pokiaľ uchopíte sekeru tesne pod jej hlavou, dáte ju rovnobežne s rukou a predpažíte, koniec poriska by mal siahať medzi rameno a lakeť. Pokiaľ dosahuje až k ramenu, je sekera veľmi dlhá.
Hmotnosť
Najmenšia sekerka môže vážiť aj menej ako 1 kg a zároveň splniť vaše očakávanie. Univerzálne modely vážia 1,5 až 2 kg, niekedy aj viac ako 2 kg. Tie najťažšie drevorubačské kálačky potom majú hmotnosť aj viac ako 3 kg.
Sekeru uchopte až na samom konci poriska a držte ju pozdĺž nohy čepeľou k zemi. Čepeľ potom zdvíhajte zápästím a ruku zároveň zdvíhajte v lakti, ktorý držte stále pri tele. Ak takto zdvihnete sekeru o 180°, má správnu váhu.